Германският носи отговорност за множество престъпления срещу полския народ, призна германският външен министър Хайко Маас. Той пости Варшава по повод 75 години от избухването на въстанието. Маас каза, че се срамува, че Германия се е извинила на поляците цели 5 десетилетия след Втората световна война. Въпреки че поиска прошка от поляците, Маас е категоричен. че "въпросът за репарациите е закрит".

"Срамувам се от онова, което германци, действащи от името на Германия, причиниха на Полша, - каза Маас. - Срамувам се също така, че тази вина се премълчаваше дълго време след войната".

Снимка: БТА/АP

Варшавското въстание е въоръженият опит на полската Армия Крайова да освободи Варшава от немска окупация в края на Втората световна война. То започва на 1 август 1944 като част от общонационално въстание, наречено Операция Буря (Plan Burza). Полските войски се съпротивляват на водените от немците войски до 2 октомври - общо 63 дни. Загубите от полска страна са 18 000 убити войници, 25 000 ранени и над 250 000 убити цивилни, най-вече при масови екзекуции, провеждани от настъпващите немски войски.

"Полша не може да се съгласи с мнението на германските власти, че въпросът за репарациите за щетите, причинени й през Втората световна война, е закрит", заяви в отговор на Маас полският му колега Яцек Чапутович в словото си. 

Снимка: БТА/АP

"Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от онзи, който ги нанесе. Поляците сами, със своите усилия и труд, възстановиха разрушената си столица, - каза Чапутович, цитиран от ТАСС и БТА. - Този факт е ярка илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на поляците да признаят въпроса за репарациите за закрит."

Темата за репарациите се обсъжда в Полша от юли миналата година, когато лидерът на управляващата партия "Законност и справедливост" Ярослав Качински заяви, че страната никога не се е отказвала от компенсации от Германия. Според тогавашния министър на отбраната Антоний Мачеревич, от правна гледна точка Варшава има всички основания да иска репарации от БерлинРеклама след 7-ми параграф

 По време на Варшавското въстание загубите от немска страна са над 17 000 убити и 9000 ранени. Приблизително 85% от града е разрушен по време на градската партизанска война и след края на въстанието, когато германската армия по заповед на Хитлер изгаря града квартал по квартал.

Въстанието започва в ключов за войната момент, докато съветската армия наближава Варшава. Въпреки че след 16 септември се намира на няколкостотин метра от града, съветската армия не установява връзка с въстаниците. Причините за това са предмет на продължаващи до днес противоречия.