Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от ДПА и БТА. Той поясни, че става дума за реформата, позволяваща на парламента да уволнява съдии от Върховния съд.

Ако Полша въведе тази промяна, Брюксел ще започне действия по член 7 от Договора за ЕС и  може да се стигне до отнемане на нейното право да гласува в съюза.

"Комисията настоява полските власти да не уволняват и да не изпращат принудително в пенсия съдии от Върховния съд", заяви зам.-председателят на ЕК, цитиран от Франс прес.

"Ако такава мярка бъде предприета, Комисията е готова незабавно да започне процедура по Член 7", добави той.

Тази позиция не е нова и все така се свежда до предупреждения, че ще започнат сложни и продължителни процедури. Но заплахата на Тимерманс сега е малко по-директна.

Предстои още една процедура

Еврокомисията съобщи също така, че ще започне процедура срещу Варшава, когато бъде публикуван друг закон от пакета съдебни реформи - законът за организация на общите съдилища.

Той дава власт на министъра на правосъдието да наема и уволнява ръководителите на съдилищата от по-ниска инстанция и бе подписан вчера от полския президент Анджей Дуда.

Върху други закони от реформата Дуда наложи вето.

ЕС е против новия закон за общите съдилища, защото той въвежда различна пенсионна възраст за жените и мъжете съдии. Това нарушава европейското антидискриминационно законодателство.

Тимерманс каза, че ЕК ще изпрати официално писмо на Полша, щом законът бъде обнародван в Държавен вестник. Тогава Варшава ще разполага с един месец, за да изпълни отправените й препоръки.

Варшава: Не приемаме шантаж от чиновниците на ЕС

Полското правителство не приема "шантаж" от чиновниците на ЕС по реформите на съдебната система, каза говорителят на кабинета Рафал Бохенек в отговор на заплахата за санкции.

Бохенек, цитиран от Франс прес, заяви:

"Няма да приемем никакъв шантаж от чиновниците на ЕС, особено шантаж, който не се опира на факти. Всички изготвени от парламента закони са в съответствие с конституцията и демократичните правила. Съжаляваме, че Тимерманс, без да познава полското законодателство и законопроекти, е отправил несправедлива критика към Полша."

Съмненията на ЕК за реформата на съдебната система на Полша са неоснователни, заяви полският зам.-външен министър Конрад Шимански.

"В разискванията си Европейската комисия трябва да се съобрази в по-голяма степен с факта, че организирането на правосъдието е от компетентността на страните членки, които самостоятелно вземат решения в рамките на собствения си политически и законодателен процес", каза той.

"Полша ще даде своевременно конкретен отговор на забележките на Европейската комисия", добави Шимански.