Това българският държавен глава каза на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

Радев е на официално посещение във Варшава.

В икономически смисъл тези санкции вредят. От гледна точка на бизнеса, то ние гледаме на санкциите негативно, каза българският президент, цитиран от ТАСС.

Санкциите не могат да продължават вечно, подчерта Радев и добави, че бизнесът не е длъжен да страда от политически решения.

Затова да се надяваме, че те (санкциите) ще бъдат отменени, заключи президентът на България.

Радев добави, че спрямо Русия трябва да се следва двойния поход - от една страна поддържането и развиването на способности за отбрана и сдържане, но от друга страна - да се развива диалогът с Русия, за да се избягват и снижават конфронтацията и рискът, цитира го и БТА.

Радев не за пръв път поставя въпроса за отмяна на антируските санкции.

В средата на февруари т.г. в интервю за телевизия "Евронюз" той констатира, че санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС.

Радев пита колко дълго санкциите ще разделят Европа >>

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза тогава Радев.