Ресторантьорите позволиха на клиентите да пушат, защото, както твърдят, ограничението заедно с кризата просто убива бизнеса им, съобщи БНТ.

Забраната за пушене в заведения в Гърция влезе в сила на 1 септември. Тя е пореден опит на властите да ограничат цигарения дим на публични места. Собствениците обаче се оплакват, че клиентите им са намалели с 40 на сто и бизнесът им загива.

"Тази забрана е последният удар", заяви Йоргос Каватас, генерален секретар на Федерацията на гръцките собственици на ресторанти, съобщи БГНЕС. "Кафенета и ресторанти затварят врати. Нашият профсъюз счита, че най-малко 20 000 ще затворят", допълни той

"Като бизнесмени не сме нито против пушачите, нито за. Интересува ни само да имаме клиентела. В момента заведенията имат голям проблем заради икономическата криза и тази забрана само още повече влошава нещата", категоричен е Никос Кутузис - собственик на кафе-ресторант.

Някои собственици като Кутузис искат отлагане с 2 или 3 години, докато кризата отшуми, други - да се върне старото правило за отделяне на зона за непушачи. Трети с по-малки барчета и кафенета настояват сами да изберат режима.

Днешната акция на собствениците на заведения е първият организиран акт срещу забраната, която, според данни на властите, не се спазва въпреки солидните глоби. Те са от 50 до 500 евро за пушачи и от 500 до 10 000 евро за собствениците, които при повторно нарушение рискуват и затваряне на обекта. В осем от десет случаи обаче цигарите на място димят, на специалния горещ телефон са получени над 1000 оплаквания, а често при проверки се стига до размяна на удари с инспекторите.

"Това е най-лошото нещо, което може да се случи на депутатите и на правителството, което трябва да прилага закона, отказът на обществото да се съобразява с правилата", заяви министърът на здравеопазването Андреас Ловердос по радио Скай, цитиран от БГНЕС.