60-годишният музикант изхвърли от шестия етаж своята 90-годишва майка, след което скочи сам. Двамата са починали на място.

Това не е първото публично самоубийство през последните месеци. Вчера още един човек сложи край на живота си като си прерязва вените на друг атински площад.

През април пенсионер се застреля в час пик пред гръцкия парламент. Той обвини политиците за смъртта си. След самоубийството в Гърция избухнаха масови безредици срещу мерките на правителството за съкращаване на държавните разходи.

Гърция се сблъсква с рязък ръст на самоубийствата на фона на дълбоката икономическа криза. Нивата на депресия и самоубийства на територията на Гърция са се увеличили в резултата на опитите на държавата да се справи с погасяването на огромните си дългове.

Самоубийствата породени от кризата не са акт само в Гърция. В Италия преди месец петдесет и девет годишен собственик на базирана в Рим строителна фирма се самоуби, като обясни в прощално писмо, че компанията му е фалирала. Дни по-рано 78-годишна жена от Сицилия скочи от балкона си заради намаляване на пенсията й. Преди това майстор на рамки на картини се обеси заради икономическите трудности. Двама души пък се опитаха да се самозапалят във Верона и Болоня.

В същото време гръцката полиция казва, че бандите от обирджиите, които някога са се насочвали предимно към "едри мишени", като банки и бижутерски магазини, все по-често нападат домове на обикновени хора, след като гърците започнаха масово да теглят спестяванията си от банките и да ги съхраняват по домовете си, съобщава Ройтерс. Андреас и Емилия Карабалис, които са на по 80 години, се страхували, че банката им в Гърция може да фалира, и изтеглили своите спестявания от 80 000 евро, за да ги приберат в дома си на остров Лефкада за по-сигурно. Няколко дни по-късно през нощта влезли крадци. Двама маскирани обирджии завързали възрастните хора в леглата им и обрали всичко, което намерили в дома им. "Животът ни е черен сега. Те взеха това, което бяхме спестявали цял живот. Загубихме всичко", казва Андреас. Никой не знае точно колко пари в брой има в домовете на гърците, скрити в долапи, хладилни кутии, под пода или матрака, но вероятно става въпрос за милиарди и крадците дебнат за своя дял от тази лесна плячка, отбелязва агенцията.

Гръцката дългова криза доведе до петгодишното свиване на икономиката, което остави много млади хора без работа, а страната може да се окаже изхвърлена от еврозоната. През последните две години гърците са изтеглили от банките над 72 милиарда евро или близо 7000 евро на човек. "Много хора изтеглиха парите си от банките заради страх от финансов срив и те или ги носят в себе си, или ги съхраняват в скривалища домовете си или в килерите си", казва говорителят на полицията Танасис Кокалакис. "Призоваваме хората да имат доверие в банковата система и да оставят парите си там или поне на сигурно място, а не да ги крият в домовете си", подчертава представителят на гръцката полиция.