Вчера бе отказано искане на Турция за екстрадиция на други трима от групата, предаде Асошиейтед прес.

Осем турски военнослужещи - трима майори, трима лейтенанти и двама сержанти - се приземиха с военен хеликоптер на летище в град Александруполис часове след неуспешния опит за преврат в Турция. Те веднага поискаха убежище в Гърция, изтъквайки че се страхуват за живота си, но отрекоха да са участвали в опита за преврат.

Турция от своя страна смята, че те са замесени и още от самото начало настоява за екстрадирането им.

Днес Апелативният съд в Атина одобри искането на Турция за екстрадиция на трима от военнослужещите по обвинения, че са замесени в опита за преврат, опитали са да осуетят парламентарно заседание и са отвлекли хеликоптер, предаде БТА.

Съдът отхвърли обвинението в участие в опит за убийство на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се тримата да обжалват решението, отбелязва АП.

Вчера решението на гръцкия съд да не екстрадира трима от общо осемте турски войници, обвинени в участие в опита за преврат в Турция от юли, предизвика притеснения в Анкара.

„Ние очакваме Гърция да се опита да екстрадира всички членове на гюленисткото движение“, заяви в понеделник турският министър на отбраната Фикри Ишик, цитиран от Greek Reporter.

След като турските войници подадоха документи за политическо убежище в Гърция, Анкара намекна, че отказът от екстрадиция ще навреди на двустранните отношения и на преговорите за Кипър.