Засилват се мерките срещу разпространението на заразата от Covid-19 в Гърция. Увеличава се списъкът на затворените учебни заведения, прекратени са всички масови прояви. Прокуратурата разследва случаите на лица, които нарушават карантината.

Гръцкото здравно министерство потвърди днес пет нови случая на заразяване с Covid-19, с което общият брой на заболелите нарасна на 89 души, съобщава в. "Катимерини". Четирима от тях са били в контакт с друг заразен пациент, а петият е пътувал скоро до Лондон.

Здравното министерство съобщи също, че се е влошило състоянието на 66-годишния мъж, който се е заразил с вируса по време на поклонническо пътуване в Египет и Израел. Пациентът е в критично състояние в интензивното отделение на университетската болница на Рио в град Патра.

Здравните власти са особено притеснени от информацията за четири нови случая, при които до момента не е проследен ясно произходът на заразата. Въпросните пациенти са интервюирани от експерти в опит да се установи къде и кога са се заразили, за да бъде идентифициран източникът на вируса.

Американският колеж в Гърция ще бъде затворен днес и утре след потвърден случай на коронавирус в кампуса, съобщава още "Катимерини". Кампусът на колежа ще бъде затворен за всички студенти и персонал днес и утре, за да бъде проведена дезинфекция, съобщи частното учебно заведение.

Посолството на Израел в Гърция обяви вчера, че затваря врати за две седмици като предпазна мярка, след като служител на посолството е бил диагностициран с коронавирус. От дипломатическата мисия съобщиха, че посланикът и неговият екип ще продължат да работят от вкъщи. Посолството ще отвори врати на 23 март.

В. "Катимерини" съобщава и за случай на съмнения за заразяване с коронавирус на остров Лесбос. 40-годишна жена е приета в болница със симптоми, характерни за новия вирус. Жената е била сред поклонниците, пътували до Египет и Израел. Тя е изолирана в болницата в главния град на Лесбос Митилини.

Представители на местната власт изразиха тревога от възможно избухване на епидемия на острова, където към момента живеят над 19 000 мигранти при лоши условия в лагер, предвиден за по-малко от 3000 души.

Над 70% от гърците се страхуват от заразата и вземат предпазни мерки, сочи проучване, публикувано днес.

Голям проблем за властите са църквите, където се събират много хора. Специалистите съветват пенсионерите да останат вкъщи и да са много предпазливи. Светият синод съобщи, че продължава литургиите в храмовете, защото "светото причастие е лекарство".

Влиятелната Гръцката православна църква обяви вчера, че лъжицата с вино, която се дава на вярващите по време на причастие, "категорично не може да причини разпространяване на болестта" и  нарече общението "акт на любов", който се бори със страха.

В изявление на Синода се казва, че Гръцката православна църква ща разпространи листовки сред вярващите със съвети за предпазване от коронавируса. Свещениците са призовани да организират по време на неделните служби молитви за спиране разпространението на болестта.

Опозицията, както и медицински експерти обаче призовават правителството незабавно да затвори църквите. Държавната телевизия съобщи, че променя програмата си и е в готовност да излъчва всички богослужения.

Поради опасност от заразяване за първи път церемонията по запалването на олимпийския огън ще се проведе без зрители. А новият президент на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва пред ограничен брой лица.