Новият гръцки министър на външните работи Никос Дендиас отправи послание към Турция във връзка с все по-агресивната й тактика в региона, съобщава в. "Катимерини". Това се случи по време на изслушване в парламента преди предстоящия вот на доверие, съобщава БТА. 

"Гърция не търпи заплахи с война", заяви Дендиас. "Тя се ръководи от спазването на международното право. За нас е очевидно, че трябва да се спрат сондажите", добави той, визирайки незаконните според Атина и Никозия турски проучвания за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър. Той добави, че Гърция си сътрудничи тясно с кипърското правителство по този въпрос и че премиерът Кириакос Мицотакис ще пътува до Никозия следващата седмица.

На 20 юли, когато се отбелязва годишнината от турската интервенция, довела до разделянето на Кипър, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турската армия не би се поколебала да направи същата крачка в Кипър като преди 45 години, "ако това е необходимо за живота и сигурността на кипърските турци".

Гръцкият външен министър Дендиас посочи още, че решаването на кипърския проблем е стратегическа задача във външната политика на Гърция.

"Единственият начин за постигане на взаимноприемливо и взаимноизгодно решение за Република Кипър е възобновяването на преговорите (. . .) Подразбиращо се от само себе си условие за това е прекратяването на незаконните сондажи и проучвания, както и изтеглянето на турските плавателни съдове от кипърската крайбрежна зона и изключителната икономическа зона", отбеляза министърът, цитиран от ТАСС.