Гърция отправи строг демарш към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като Сухопътното командване на НАТО (LANDCOM), чийто щаб е в Измир, публикува в Туитър съобщение по повод победата на Турция над Гърция в Гръцко-турската война през 1922 г., предават гръцкият в. "Катимерини" и БТА.

"Днес се навършват 100 години от независимостта на Турция. Присъединяваме се към нашите турски съюзници в НАТО и извън алианса, за да честваме тяхната победа и Деня на турските въоръжени сили", бе посочено в туит на LANDCOM.

Според съобщение на гръцкото външно министерство в сряда, въпросният пост "освен че е безвкусен, е и неприемлив".

Постоянният представител на Гърция в алианса е подал жалба, в която се осъжда "неприемливата" стъпка, се казва в изявление на министерството на външните работи на Гърция, публикувано днес. Гръцката армия ще подаде подобна жалба и до Върховния щаб на съюзническите сили в Европа (SHAPE), посочи министерството.

"В същото време гръцките военни власти в НАТО ще отправят подобно изявление и към Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа (SHAPE), на който отговаря LANDCOM", се добавя в съобщението.