Гръцкото министерство на отбраната опроверга публикации, според които части на гръцката армия са били преместени извънредно на острови в източната част на Егейско море, съобщи телевизия Скай.

Министерството отбелязва, че "оперативното разположение на гръцките въоръжени сили е обичайното. Каквито и премествания да са станали, те са били извършени в рамките на учението "Буря 2019", което приключи миналия петък (14 юни)".

Напоследък напрежението между Гърция и Турция се повиши, главно поради турските проучвателни сондажи край Кипър, което вероятно е дало повод за публикациите.

Междувременно Турция днес отхвърли приетата вчера в Малта декларация на седемте южноевропейски страни от ЕС по отношение на Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, като я определи като противоречаща на международното право, съобщи Анадолската агенция.

Лидерите на седемте страни - Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Кипър и Малта - приеха вчера на среща в малтийската столица Валета обща декларация, в която призовават ЕС да "обмисли подходящи действия" срещу Турция, ако тя не прекрати незаконните сондажи за природен газ във води, в които Кипър има изключителни икономически права, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление на турското външно министерство, цитирано от Анадолската агенция, се казва, че съвместната декларация на седемте страни отразява националните позиции на Гърция и на администрацията на кипърските гърци (Република Кипър - б.ред.), която не е в съответствие с принципите на ООН за решаване на кипърския въпрос и на разпоредбите на международното право.

Турското министерство на външните работи казва още, че декларацията е пореден пример за това как Гърция и кипърските гърци злоупотребяват със своето членство в ЕС и че някои страни от Съюза са станали инструменти за това. В изявлението се казва още, че (декларацията) отново показва, че ЕС и страните от него не могат да играят безпристрастна и надеждна роля в решаването на кипърския въпрос.

Междувременно турския външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в интервю пред Анадолската агенция, че турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб, който първоначално трябваше да започне работа в Черно море, се е насочил към същия район.

Тази седмица властите на Република Кипър издадоха международни заповеди за арест на членовете на екипажа на "Фатих", защото Кипър смята, че със сондажните си дейности Турция нарушава изключителните му права върху подводните залежи на нефт и природен газ край острова. Под заплаха от задържане се намират 25 души.

Турция не признава изключителната икономическа зона на Република Кипър и в интервюто си пред Анадолската агенция Чавушоглу каза, че проучванията и сондажите на Турция са в рамките на нейния континентален шелф и в секторите, концесионирани на турската държавна петролна компания от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Турският външен министър отново повтори позицията на Анкара, че действията на кипърските гърци за концесиониране на блокове в Източното Средиземноморие за проучвания и добив на природен газ са едностранни. Чавушоглу припомни, че Турция многократно е настоявала първо да бъдат защитени правата на кипърските турци и едва после да бъдат предприемани действия. "Казват ни, че ако го направят, ще признаят (Севернокипърската турска република). Не, днес не всички признават Тайван, но всички търгуват и сключват договори с него", каза турският външен министър.