Украинската прокуратура обяви вчера, че е открила четири сгради в Херсон, в които според прокурорите руските сили са извършвали изтезания, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

След освобождаването на 11 ноември на Херсон Киев предяви срещу Москва няколко обвинения, че нейни сили са извършвали издевателства и военни престъпления. За момента няма реакция от руската страна.

Международната общност се притече на помощ на Молдова, станала "странична жертва" на руската война срещу Украйна, пише френският в. "Монд".

34 страни ще предоставят нова помощ от 100 милиона евро на тази бивша съветска република, смятана за уязвима на руския натиск.

Страната с население от 2,6 милиона души е и европейската страна, приела най-голям брой украински бежанци - 90 000, на глава от населението. А с идването на зимата и прекъсването на електричеството в Украйна, Кишинев очаква нова бежанска вълна, отбелязва френското издание.

Руските сили са изгаряли и тела на собствените си убити на сметище в Херсон, достъпът до което е бил забранен, пише британският в. "Гардиън". Според местни жители руски камиони пристигали на мястото, носейки черни чували, които след това подпалвали. При това въздухът се изпълвал с дим и ужасяваща миризма на горяща плът. Те смятат, че по този начин руснаците са се отървали от телата на свои войници, убити по време на тежките боеве. Местен служител, пожелал анонимност, е заявил пред британското издание, че украинските власти не се интересуват къде руснаците са погребвали своите убити, а целта им е да намерят телата на изтезавани украинци, убити и погребани в масови гробове.

Някои смятат, че изгарянето на телата на собствените им войници е било за силите на Москва най-лесният начин да се отърват от труповете, тъй като мостовете над река Днепър са били твърде крехки, за да издържат камиони.

Десетки други жители на Херсон казват същото пред изданието, но украинските власти досега не са потвърдили информацията. Службата за сигурност на Украйна смята, че телата на хиляди загинали руски войници са неофициално изхвърлени, тъй като Кремъл ги регистрира като "изчезнали в боя" в опит да прикрие загубите си във войната в Украйна. Това се потвърждава от прихванати телефонни обаждания на руски войници, цитирани от британското издание.

Британските въоръжени сили изпращат на Киев най-новите си ракети "Бримстоун" с лазерно насочване, които ще затруднят още повече живота на руските сили, пише британският в. "Телеграф". Най-новият модел има два пъти по-голям обсег от предишния.

Украински части, движещи се по река Днепър нощем, събират разузнавателна информация и извършват саботажи срещу руските сили, като преминават зад фронтовата линия, е акцентът на в. "Ню Йорк таймс".