Дни след огромната експлозия, която опустоши Бейрут и отне живота на най-малко 170 души, правителството на Ливан подаде оставка. По този начин бе затворена една тъжна глава от историята на страната, пише в редакционен материал британският в. "Гардиън".

Демонстрации има от миналия октомври, участващите в тях изразяват недоволството си от корупцията, лошото управление и инфлацията. Оставката на правителството със сигурност бе повратен момент. За съжаление, може да се окаже, че за Ливан предстоят още много тъжни глави, отбелязва "Гардиън".

Трагедията на Ливан днес се състои от една страна в това, че е по средата между Иран и САЩ. Иран подкрепя ливанското шиитско движение Хизбула, което САЩ разглеждат като терористична организация и което е един от стълбовете на ливанската държава.

Хизбула е част от ливанските коалиционни правителства от повече от десетилетие. Движението е и най-могъщият противник на Израел, допълва БТА.

От друга страна, основна причина за неефективното управление е мултирелигиозната политическа система на страната. Тя се базира на споразумение за подялба на властта, постигнато още през периода на френското колониално управление и потвърдено отново през 1991 г. с договореностите от Таиф, които слагат край на 15-годишната гражданска война.

По силата на това споразумение местата в парламента се разпределят пропорционално между 18-те ливански религиозни общности. Държавните постове са разпределени между представителите на различните изповедания и религиозни течения. Предвидено бе тази система да престане да действа през мандата на първия парламент след края на гражданската война.

Ливанските политически партии обаче нямаха интерес от премахването й - те използват министерствата, за да раздават постове на своите последователи. Ливанците, които приютиха 1,5 милиона сирийски бежанци, трябва да вземат решение за правителството си. Те са недоволни: редовните спирания на тока, недостигът на хранителни продукти и постоянното покачване на цените затрудняват всекидневния им живот.

Нужна е помощ за справянето с COVID-19. Нови избори могат да помогнат за решаване на ситуацията. Гласуване при условия на запазване на действащата система обаче ще облагодетелства нейните представители. Едно от исканията на демонстрантите е преди произвеждането на каквито и да било избори, да има промяна на изборното законодателство и то вече да не е обвързано с принципа на религиозната принадлежност, отбелязва "Гардиън".