Министрите на здравеопазването и на финансите на страните от Г-20 си поставиха днес като цел 70% от световното население да бъде ваксинирано срещу коронавируса до средата на следващата година, предаде Ройтерс.

За целта ще са необходими 20 милиарда долара, заяви в кулоарите на срещата управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"За да подпомогнем постигането на глобалната цел поне 40 процента от населението във всички страни до бъде ваксинирано до края на тази година и 70 процента до средата на 2022 г., ще предприемем подпомагащи мерки с цел повишаване на доставките на ваксини и основни медицински продукти и материали за развиващите се държави и за премахване на съответните пречки в доставките и финансирането", се казва в комюнике на министрите от Г-20, цитирано от Ройтерс.

В текста пише още, че групата на най-големите икономики в света ще създаде съвместна финансово-здравна работна група. Една от целите й ще е да подобри диалога и глобалното сътрудничество по въпроси, отнасящи се до готовността за превенция и реакция на пандемии. Тя също така ще поощрява обмена на опит и добри практики, ще изготвя споразумения за координация между финансовите и здравните министерства, ще насърчава общи действия, оценка и справяне с извънредни здравни ситуации и ще насърчава ефективното управление на ресурсите.

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света ще се ангажират в подкрепа на усилията за съкращаване до 100 дни на периода, необходим за разработването на нови ваксини, лекарства и тестове, в случай на пандемия, предаде Ройтерс, цитирайки проектодокумент за предстоящата утре и вдругиден в Рим среща на върха на Г-20.