Върховната административна прокуратура е изискала информация за всички действия, предприети от България за изпълнение на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Отчетени са въведените задължения с регламента на Съвета от 17 март 2014 г. относно ограничителни мерки по отношение на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и Регламента на Съвета от 31 юли 2014 г. относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

От Върховната административна прокуратура са изискали сведения от Министерския съвет и от всички министерства и ведомства, участващи в Координационната група, за предприети мерки, действия и издадени актове във връзка с наложените санкции.

Сред изисканата информация са данни за конкретни санкции по отношение на физическите лица или свързаните с тях физически или юридически лица, образувания или органи, разгледани въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието, действието и позицията на страната по ограничителните мерки и с идентифицирането на компетентните национални институции по прилагането на мерките и дерогациите от тях, други действия в изпълнение на изискванията на общностното право в разглеждания аспект, както и постигнатите резултати. 

След това ще се извърши преценка дали има незаконни актове, които да се атакуват пред съда или пък данни за извършени престъпления.

Европейският съюз наложи санкции на Русия в отговор на войната срещу Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г. Те допълват съществуващите мерки, наложени на Русия от 2014 г. насам след анексирането на Крим и неизпълнението на Минските споразумения. Санкциите включват целенасочени ограничителни мерки (индивидуални санкции), икономически санкции и визови мерки, се посочва на сайта на Съвета на Европейския съюз.

Пак през февруари изпълнителният вицепрезидент на ЕК Валдис Домбровскис бе на посещение у нас и заяви, че комисията иска да има по-добра представа за санцкионираните руски граждани и фирми.

Преди няколко дни пък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че има информация, че през банка в България се перат милиони на руски олигарси. В отговор прокуратурата съобщи, че е възложила на ДАНС да провери случая. Засега допълнителна информация по този казус няма.