Китай ще предприеме решителни контрамерки в отговор на санкциите на САЩ, каза на пресконференция китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Осъждаме и отхвърляме решението", каза говорителката Мао Нин в отговор на въпрос за санкциите срещу китайски компании.

На пресконференцията външното министерство заяви, че Китай винаги е поддържал връзка с всяка страна от конфликта между Русия и Украйна, включително и с Киев. Мао Нин каза, че украинският президент Володимир Зеленски би приветствал разговори с КНР. На друг въпрос, свързан с плановете му за разговор с китайския президент Си Цзинпин, Мао каза, че "позицията на Китай по отношение на кризата в Украйна е последователна и много ясна".

"Основното е да се призовава за мир, да се насърчи диалога и да се вземе политическо решение за кризата. Ние винаги сме поддържали комуникация с участващите страни, включително и с Украйна", каза говорителката.

Зеленски заяви в петък, че планира да се срещне със Си, но не даде подробности за това кога ще се състои тази среща.

"Активно насърчавахме мирните преговори и търсехме политическо решение. САЩ обаче разпалват огъня и подхранват конфликта с повече оръжия", каза говорителката по отношение на войната в Украйна, цитирана от Синхуа. Според нея "това е откровен хегемонизъм и двоен стандарт, както и абсолютно лицемерие", отбелязва медията.

"При навършването на една година от пълната ескалация на кризата в Украйна Китай издаде свой документ с позиция относно политическото решение на кризата, докато САЩ наложиха санкции на китайски и други чуждестранни компании. Кой насърчава мира и деескалацията и кой подклажда напрежението и прави света по-нестабилен? Отговорът е доста очевиден", заяви говорителката. Тя призова САЩ да се замислят за поведението си, да имат предвид какво е добро за света и да направят нещо, което действително ще помогне за деескалация на ситуацията и за започване на мирни преговори.