Френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен не може да бъде подведен под отговорност по обвинения в изнасилване, отправяни срещу него от жена в продължение на години, предаде Ройтерс, като се позова на днешното решение на Касационния съд на Франция.

Агенцията отбелязва, че с това окончателно решение най-висшият съдебен орган в страната е сложил край на продължилата седем години съдебна битка.

Съдът на по-долна инстанция правилно е отхвърлил жалбата без започване на официално разследване поради липса на доказателства, постанови Касационният съд, цитиран от БТА.

С това решение се отстранява сериозна заплаха срещу Дарманен, бивш консерватор, който е един от хората от най-близкото обкръжение на френския президент Еманюел Макрон и иска да бъде смятан за "полицай номер едно на Франция" чрез политика на ред и законност и твърда позиция по отношение на имиграцията.

Дарманен, който ще отговаря за сигурността по време на предстоящите летни олимпийски игри в Париж, многократно отрече обвинението, че е принудил жена да прави секс през 2009 г., когато тя е потърсила помощта му за заличаване на криминалното ѝ досие.

Но опитът за разрешаване на казуса в преговорите между жената и френските власти се отразиха върху цялата кариера на Дарманен и му спечелиха гнева на феминистките, които протестираха срещу назначаването му за министър.