Френските членове на Европейския парламент се възползваха от рядката възможност в сряда да атакуват директно президента Еманюел Макрон три месеца преди президентските избори във Франция, съобщи Ройтерс (Reuters).

Макрон държа реч пред депутатите в Страсбург, в която представи приоритетите на Франция за шестмесечното й председателство на ЕС. Но френските законодатели бяха много по-заинтересовани от обсъждането на вътрешната му политика.

Удари от своите

"Това не е френски изборен дебат", каза новият председател на парламента Роберта Мецола от Малта, докато напразно се бореше да премести фокуса обратно върху въпросите на ЕС.

Във Франция президентът никога не участва в дебати в Националното събрание и да се налага да отговаря на живо на въпросите на депутатите е изключително необичайно, отбеляза Ройтерс.

"За Франция, но и за Европа е от съществено значение да имате само един мандат", каза пред Макрон евродепутатът Жордан Бардела от френската крайна десница Национален сбор".

Мануел Бомпард от твърдо лявата "Непокорна Франция" беше един от няколкото обвиняващи Макрон в лъжа, добавяйки: "За три месеца французите могат да гарантират, че Европа ще се отърве от него".

Макрон, който вече даде да се разбере, че иска да се кандидатира за втори мандат, но все още не го е потвърдил официално, обвини опонентите си, че не разбират предизвикателствата пред Европа и Франция и представят погрешно политиката му.

Проучванията на общественото мнение показват, че 44-годишният Макрон е най-вероятният победител на изборите през април, но това още не е сключена сделка. 

Европа и Русия

Европейският съюз трябва да проведе "откровен диалог" с Русия и да търси политическо решение на напрежението около Украйна, каза Еманюел Макрон пред Европейския парламент в сряда, цитиран от Ройтерс (Reuters).

Обръщайки се към законодателите в началото на шестмесечното председателство на ЕС на Франция, Макрон каза, че страните от ЕС също трябва да определят помежду си "нов ред за стабилност и сигурност", който след това ще обсъдят с Москва.

"Сигурността на нашия континент е неделима", категоричен е Макрон, визирайки Русия.

Привърженик на ЕС да има своя собствена "стратегическа автономия" в областта на отбраната, Макрон добави, че блокът трябва да изгради позицията си така, че да "може да бъде уважаван", включително като се увери, че не е твърде зависим от Русия за своите енергийни доставки.

Говорейки на фона на нарастващите притеснения относно струпването на руска армия по границите на Украйна, Макрон каза, че Франция, заедно с Германия, иска да продължи да търси политически отговор на напрежението около Украйна в така наречения Нормандски формат, който обединява Украйна, Русия, Германия и Франция.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антони Блинкен, който пристигна в Киев за разговори, предупреди, че Русия може да започне нова атака в "много кратко време". 

Отделно Макрон каза, че ЕС трябва да преразгледа отношенията си със Западните Балкани и да им предложи искрени перспективи за присъединяване към блока.

ЕС трябва също да предложи нов съюз на африканските страни, каза той, като добави, че този въпрос ще се обсъжда на среща на върха през февруари.

ЕС и "нашите британски приятели"

Европейският съюз и Великобритания трябва да намерят "път на доверие" в ерата след Брекзит, каза френският президент.

"Нищо няма да постави под съмнение приятелството, което ни свързва с нашите британски приятели", каза Макрон в речта си, но добави, че изграждането на доверие изисква "добросъвестно" британско правителство, което отговаря на договореното в неговите споразумения с ЕС.

Макрон засегна и мигрантската криза. Положението на мигрантите, които рискуват живота си, когато се опитват да стигнат до Великобритания, пресичайки Ламанша от Франция с лодки, няма да се промени, докато Лондон не коригира миграционната си политика, каза френският президент.

Обръщайки се към Европейския парламент в Страсбург, Макрон повтори мнението си, че миграционната система на Великобритания благоприятства нелегалната миграция и не позволява на търсещите убежище да търсят законни пътища в страната.