Френски кмет е изправен пред искания за оставка, след като отправи хитлеристкия поздрав с изпъната дясна ръка на заседание на общински съвет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Френският департамент Вал дьо Марн каза вчера, че ще предприеме правни действия срещу Филип Годен - кметът на Вилньов Сен Жорж в покрайнините на Париж.

Съобщава се, че Годен е отправил жеста два пъти в събота по време на разгорещена сесия на общинския съвет, след като политик от опозицията го обвинил, че за да спечели поста си е съюзничил с крайната десница.

Според информация на вестник "Паризиен" 75-годишният кмет е извикал и "Хайл!".

Заместник-кметът на селището Еманюели Гугунян-Задик определи поздрава на кмета като "антисемитски акт", а други членове на съвета поискаха оставката му във "Фейсбук".

Едино от изявените представители на левицата в парламента призова министъра на вътрешните работи да проведе нови избори и написа в профила си в "Екс", че Вилньов Сен Жорж е "изоставен от избраните от него представители".

Годeн се извини по-късно, като каза пред новинарския канал БФМТВ, че е било "неволен жест", но отрече действията му да могат да бъдат интерпретирани като знак на лоялност.