Руското министерство на отбраната за първи път публикува кадри от електронното изстрелване на хиперзвукова ракета "Циркон" от фрегатата "Адмирал от флота на Съветския съюз Горшков" в Атлантическия океан, съобщиха руските медии.

В западната част на Атлантическия океан фрегатата е провела тренировки за нанасяне на хиперзвуков удар с "Циркон" по морска цел на разстояние повече от 900 км. Учението бе осъществено чрез компютърно моделиране, уточни ведомството.

Фрегатата ще участва в съвместни учения с военноморските сили на Китай и РЮА през февруари, като преди това попълни запасите си в сирийското пристанище Тартус, съобщи руското министерство на отбраната.

Ученията на Русия, Китай и РЮА в Индийския океан са планирани между 17 и 27 февруари. Това ще бъде второто съвместно учение на трите страни след това пред 2019 г.

През този месец "Адмирал Горшков" извърши учебно плаване в Норвежко море, след като руският президент Владимир Путин изпрати кораба в Атлантическия океан като знак, че Русия няма намерение да отстъпи в Украйна.

На 5 януари заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира плаването на "Адмирал Горшков, като написа, че "се е отправила към бреговете на страните от НАТО" и го определи като "най-големия подарък за Новата година, който ще накара да се опомни всеки, който представлява пряка заплаха за Русия и нашите съюзници".