Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция, съобщи Франс Прес, цитирана от БТА.

Никола Саркози пристигна малко преди 8 часа местно време с черна кола със затъмнени стъкла в централата на съдебната полиция в Нантер, близо до Париж. Неговият адвокат Тиери Ерзог е в ареста от вчера, както и двама висши магистрати от Върховния касационен съд - Жилбер Азибер и Патрик Сасуст.

Антикорупционният отдел на съдебната полиция има до 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена един път. Бившият френски президент ще бъде разпитан за незаконно финансиране на предизборна кампания. Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава, с помощта на адвокат Ерзог, е опитал да получи информация от висш магистрат по разследване, в което е замесен Саркози, срещу обещание за престижен пост.

Максималната присъда за търговия с влияние в страната е 3 години затвор и 375 хиляди евро глоба.

В рамките на съдебно разследване, започнато на 26 февруари от националната финансова прокуратура, следователите искат също така да узнаят дали Никола Саркози е бил незаконно информиран, че е подслушван. Тази мярка бе предприета през септември по друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната му кампания от 2007 г. е била финансирана от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи.