Реформата беше обещана от френския президент Франсоа Оланд след нападенията в Париж на 13 ноември.

Извънредното положение позволява на префектите, които представляват държавата, да извършват обиски, да налагат домашен арест и да разпускат асоциации, без да има издадено съдебно решение за това, а само подозрение за заплаха за държавната сигурност.

Вчера френския Конституционен съвет, най-висшата юридическа инстанция във Франция, посочи, че частта от проекта за реформа, в който се регламентира домашният арест при извънредно положение, отговаря на разпоредбите на конституцията. Тази част от проекта беше оспорвана от активист, който смяташе, че този текст противоречи на заложената в конституцията свобода на движение.

От месец насам френски медии разказаха и за някои отклонения при прилагането на извънредното положение. Така например медиите съобщиха за съпътствани с насилие обиски или за обиски с неясни мотиви, за допуснати грешки във връзка с предполагаеми заподозрени и за домашен арест, който за някои засегнати от тази мярка води до риск да изгубят работата си.

Предстои проектът за конституционна реформа, който се съдържа в закон, да бъде гласуван в двете камари на парламента. За да бъде приет, той трябва да събере мнозинство от три пети от депутатите и сенаторите.

Франс прес съобщава, че днес правителството е одобрило и предложение, което прави възможно лишаването от гражданство на лица с двойно гражданство, родени във Франция, които са осъдени за "престъпления срещу живота на нацията".

Вчера френският министър на правосъдието Кристиан Тобира каза, че това предложение, породило полемика във Франция, няма да бъде одобрено от правителството, припомнят Ройтерс и Франс прес.