Информационният канал "И-теле" съобщи, че рано сутринта в едно от парижките предградия е арестуван 29-годишен мъж, заподозрян в логистична подкрепа на терористите, извършили атаките на 13 ноември, при които загинаха 130 души, предаде БТА.

Мъжът вероятно е доставил оръжие на белгийския джихадист Абделхамид Абауд, смятан за непосредствен организатор на атентатите. Абауд бе убит при мащабна спецоперация на френските сили за сигурност на 18 ноември в парижкото предградие Сен Дени.

В околностите на Лил полицията е задържала двама души - мъж и жена.
Задържаният мъж - Клод Ерман, още в началото на годината е бил подследствен заради подозрение в незаконна продажба на оръжия. Той е известен на местните правоохранителни органи и като един от лидерите на лилските десни радикали, посочва ТАСС.

Към момента няма информация за самоличността на арестуваната жена.

За двамата има данни, че са продали оръжия на терориста Амеди Кулибали.
С неговото участие на 7 и 9 януари бяха извършени атентатите срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо", където бяха застреляни 17 души, и в магазина за кашерни храни, където бяха убити четирима души и останалите бяха взети за заложници.
Кулибали беше ликвидиран при операция на специалните части.

Учителят, излъгал за атака на ислямист, задържан

Френският учител, който си измисли, че е бил нападнат от мъж, крещящ името на групировката "Ислямска държава", беше арестуван, обяви френската прокуратура, цитирана от ДПА.

Преподавателят казал, че бил атакуван вчера в класната стая от маскиран мъж с макетно ножче в парижкото предградие Обервилие. Той получил медицинска помощ за леки наранявания, които, както съобщи по-късно министерството на образованието, той сам си е нанесъл.

След като психиатрична оценка е установила, че 45-годишният преподавател е имал нарушения на разсъдъка, той е бил прехвърлен в болница.

Според прокуратурата мотивите за действията му засега са неизвестни. По информация на Франс прес той е временно отстранен от работа.