Това решение изглежда цели да привлече по-широк кръг избиратели за втория тур на изборите на 7 май, на който тя се изправя срещу независимия центрист Еманюел Макрон, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

"Тази вечер вече не съм председател на Националния фронт. Аз съм кандидат за президент", заяви снощи Льо Пен.

В миналото Марин льо Пен вече е казвала, че не е кандидат на партията си и подчертава, че мерките, които излага, не са на партията й, а нейни.

Льо Пен се стреми да привлече гласоподаватели от левицата и десницата от няколко години и за целта изчиства облика на Националния фронт, който е приеман като расистка и антисемитска партия, отбелязва АП.

Допитване на агенция Елаб показва, че на 7 май центристът Макрон ще победи Льо Пен с 64 срещу 36 процента. По-рано вчера допитване на ИФОП засече съотношение 60 на 40 в полза на Макрон.

Окончателни резултати

Еманюел Макрон получава 24,01 процента на първия тур на френските президентски избори, състоял се в неделя. Марин льо Пен получава 21,30 процента. Това показват окончателните данни от преброяването на бюлетините, предадоха световните агенции.

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон получава 20,01 процента, а кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон получава 19,58 процента, допълват агенциите.

Кандидатът на социалистите Беноа Амон е на пето място с 6,36 процента, а националистът Никола Дюпон-Енян има едва 4,70 процента.

Останалите петима кандидати получават между 1,21 процента и 0,18 процента.

Изразено в цифри данните означават, че Макрон е получил гласовете на 8,66 милиона избиратели, а Льо Пен - на 7,68 милиона, отбелязва Асошиейтед прес.