Франция се готви да забрани еднократните електронни цигари, наричани още вейп, заради опасността, която представляват за околната среда и общественото здраве, предаде Би Би Си.

Пред радио РТЛ премиерката Елизабет Борн заяви, че мярката е част от нов план срещу тютюнопушенето, който се разработва от правителството. До края на годината той трябва да влезе в сила.

Няколко други европейски държави, сред които Германия, Белгия и Ирландия, обявиха подобни забрани. Великобритания също обмисля такава.

Във Франция еднократните електронни цигари се продават за около 9 евро - по-малко от стойността на кутия с 20 цигари. Рекламират ги, че предлагат около 600 дръпвания, което е грубо е равно на 40 цигари. Според проучване 13 процента от 13-16-годишните тийнейджъри във Франция са опитвали вейпове поне веднъж. Повечето казват, че са започнали около 11 или 12-годишна възраст.

Активисти обвиняват производителите, предимно базирани в Китай, в умишлено насочване на продукта към младежи. Националната академия по медицина на Франция също описа вейповете като "особено хитър капан за деца и юноши". Според Елизабет Борн "те създават рефлекс, жест, с който децата свикват и след това се оказват привлечени от тютюна."