Електронните цигари съдържат никотинова течност, а проблемът с нея, освен никотина, който предизвиква зависимост, е, че никой не знае какво се продава на улицата, ако този процес не е регулиран. "Точно такъв е скандалът в САЩ, а не въобще за алтернативите на цигарите или електронните цигари", каза пред БНТ д-р Станимир Хасърджиев.

Експертът обобщи, че положението в Европа е доста по-различно, като даде пример с Великобритания, където още от 2012 година държавните власти насърчават ползването на електронни цигари, които да заменят обикновените такива, които всъщност са големият убиец.

"Цигареният дим е това, което задръства белите дробове и се развива възпаление. В дима се съдържат канцерогените. Той създава големите проблеми", каза Д-р Хасърджиев.

Във Великобритания има национална стратегия за поощряване преминаването на пушачите към електронни цигари и близо 40 000 души годишно заменят цигарите с електронни. Разликата със САЩ е, че на Острова всички тези продукти са много добре контролирани.

"Не може всеки да започне да продава нещо, без да е ясно какво получава потребителят. Всичко се случва контролирано, с лекари и специалисти, които помагат на хората да се откажат от тютюнопушенето", сподели здравният експерт.

За устройствата, които нагряват тютюн (IQOS, glo), д-р Хасърджиев обясни, че САЩ е първата държава в която Агенцията по храни и лекарства (FDA) започна процедура по одобрението на тези продукти, като по-малко вредна алтернатива на цигарите.

"Това се случва за първи път в историята. Доскоро беше немислимо", каза Д-р Хасърджиев.

Целта на президента Тръмп в САЩ е да накара всички тези, които продават електронни цигари, да преминат през такава процедура на одобрение в FDA и да докажат, че продават нещо с намалена вреда. Здравният експерт смята, че ако това се докаже, трябва дори да се изготвят национални стратегии за предлагането на тези продукти, като средство за отказ от един от най-тежките пороци - тютюнопушенето.

На въпроса какви са изследванията, които показват дали нагреваемите тютюневи изделия имат намалена вреда за тези които ги употребяват и за околните, д-р Хасърджиев отговори, че вече има много изследвания. Най-сериозното доказателство е, че Американската агенция по храни и лекарства позволи преди няколко месеца на един от тези продукти да се продава на американския пазар по официален ред.

"Ясно е, че в тези продукти няма катрани и канцерогени в такива огромни количества, каквито има в една изпушена цигара. Логично е да мислим и предполагаме, че след като има по-малко отрова, човек ще се трови по-малко. Разбира се трябва да мине време, за да се разбере вярно ли е това, но аз лично не смятам да чакам 20 години", сподели експертът.