Франция днес призова партньорите си от Европейския съюз да тестват пътниците от Китай за ковид, след като Париж реши да предприеме тази мярка на фона на епидемията, обхванала страната, предаде Ройтерс.

В ЕС само Италия и Испания също изискват тестове, а здравните служители от целия блок миналата седмица не успяха да се споразумеят за общ курс. Тази седмица ще бъдат проведени нови разговори.

От днес Франция изисква от пътуващите от Китай предоставят отрицателен резултат от тест за КОВИД-19 в рамките на по-малко от 48 часа преди заминаването и ще тества пристигащите на случаен принцип.

"Франция ще настоява тази методика да се прилага в целия ЕС", заяви министърът на здравеопазването Франсоа Брон, докато заедно с министъра на транспорта Клеман Бон проверяваха новите процедури на парижкото летище "Шарл де Гол".

В отговор на коментар, че китайски пътник с ковид може сега да кацне в друга държава от ЕС и след това да пътува без проверка до Франция, Брон отговори: "Ето защо трябва да се координираме (в ЕС), за да бъдем по-ефективни".

След като в продължение на три години държеше границите си почти затворени, налагайки строг режим на блокиране и безмилостни тестове, на 7 декември Пекин рязко промени курса си към живот с вируса, а през последните седмици заразата се разпространи бързо, посочва Ройтерс.

За връщането на Covid ограниченията за китайци съобщиха още Великобритания, Австралия, САЩ, Израел, Индия, Южна Корея, Япония.

Европейският съюз също обмисля налагането на допълните мерки. След среща по този въпрос европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес призова страните да преразгледат националните си мерки за наблюдение и при необходимост да ги засилят отново, като предупреди за възможни нови варианти на Covid-19.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че въвеждането на задължителни тестове все още не е необходимо, но като ключова мярка се подготвят наблюдения за нови варианти на вируса по европейските летища. "Освен това смятам, че е много важно Европа да реагира координирано в тази ситуация", добави той.

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус прояви разбиране спрямо решението на страните да наложат задължителни тестове, тъй като липсва "изчерпателна информация от Китай".