Френските власти правят всичко възможно, за да защитят от терористи гражданите и гостите на страната. Това заяви вътрешният министър на Франция Жерар Колон в интервю за телевизия "Се плюс".

Министърът коментира престъплението на родения в руската република Чечения Хамзат Азимов, който извърши на 12 май нападение с нож на парижка улица. Нападателят уби един и рани четирима души в центъра на столицата, преди да бъде застрелян от полицай.

Атаката "напомня колко високо остава нивото на заплахата" във Франция, отбеляза Колон. "Когато става дума за тероризъм, няма такова понятие като нулев риск", заяви той.

Министерството съществено е укрепило френските разузнавателни служби. Решено е да се увеличи със 17 на сто бюджетът на Генералната дирекция за вътрешна сигурност за тази година. Освен това е предвидено в близките 5 години в разузнавателните органи да бъдат назначени още около 1900 души, информира Колон.

Близо 250 000 полицаи и жандармеристи във Франция търсят в момента признаци на евентуална радикализация. До пет години в редиците на полицията ще бъдат приети още над 10 000 души.

През последните месеци органите на реда във Франция са осуетили 2 терористични атаки. Това е станало с помощта на т. нар. списък Ес - база данни с информация за всички заподозрени в тероризъм и смятани за заплаха за националната сигурност, съобщи министърът. В тази база данни е бил регистриран и Хамзат Азимов, сочат сведения, цитирани от ТАСС.

Днес мярката за неотклонение задържане под стража, наложена на трима близки на Хамзат Азимов, бе продължена, за да се установи дали джихадистът е имал съучастници, посочва Франс прес.

Според АФП френският младеж от чеченски произход е бил регистриран в "списъка Ес" от 2016 г. Затова днес бе подновен дебатът за проследяване на включените в него в страна като Франция, където вълна от джихадистки атентати стана причина за смъртта на 246 души от 2015 г., включително на загиналия в събота.

Ръководителката на крайнодясната партия Национален фронт Марин Льо Пен заяви, че досиетата от списъка Ес "са безполезни" и не дават възможност да се предприемат действия за обезвреждане на атентаторите.

Бившият премиер Жан-Пиер Рафарен заяви, че Франция трябва да подобри организацията в антитерора, защото "в мрежата зеят огромни дупки", също и да започне "многостранен диалог със страните - източници на тероризъм".

Полемиката се засилва, както става често след джихадистки нападения, отбелязва АФП и цитира вътрешния министър Жерар Колон, който заяви за "Се плюс", че "по такъв сериозен повод не е твърде отговорно да се подклаждат разногласията и страстите с демагогски изказвания".

"Досиетата Ес се използват всяка седмица за разбиване на мрежи и осуетяване на атентати", увери той.