Групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за нападението с нож в събота вечер в Париж, разпространи видеозапис, в който млад мъж, представен като извършител на атентата, се заклева във вярност към джихадистката организация, предаде Франс прекс.

Пропагандната агенция на "Ислямска държава" Амак публикува в Telegram видеоклип, който показва млад мъж с качулка и черна маска, скриваща по-голямата част от лицето му, който се заклева във вярност към лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

Той призовава мюсюлманите от Европа да отидат на територията на "Ислямска държава" или, ако не успеят, да извършват атаки у дома:

"Те затвориха вратата за хиджра (емиграция) пред нас, затова ги ударете у дома", казва мъжът във видеото.

Той се обръща към своите "братя муджахидини" на френски, примесен с отделни фрази на арабски: "Бъдете силни, защото победата е близо, по волята на Аллах".

По думите му атаките срещу Европа са отговор на въздушните удари срещу "Ислямска държава", в които Франция е участвала активно и се обръща към французите: "Вие първи започнахте за убивате мюсюлмани, а когато ви отвръщат, хленчите. Ако искате това да спре, окажете натиск над своето правителство".

Автентичността на записа не може да бъде потвърдена.