Франция ще бъде до Гърция и Кипър, подкрепяйки двете страни в споровете им с Турция във връзка с морските зони в Средиземно море, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли в интервю за гръцкия в. "Вима", предаде Ройтерс и БТА.


Гърция и Турция имат разногласия по редица въпроси, като в последно време напрежението нарасна заради турски сондажи край Кипър, а Европейският съюз подготви санкции срещу Турция в отговор на това.

"Франция възнамерява да бъде до Гърция и да й помогне да се изправи срещу множеството предизвикателства в Егейско и Средиземно море", заяви Парли.

Тя каза, че френският президент Еманюел Макрон е заявил ясно на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в края на януари, че Париж и Атина ще засилят сътрудничеството си в областта на отбраната.

Гръцка военна фрегата вече ескортира френския самолетоносач "Шарл де Гол" в операциите му в Средиземно море.

"Франция подкрепя Гърция и Кипър по въпроса за спазването на суверенитета им в морските зони и осъжда заедно с европейските партньори липсата на уважение от страна на Турция към тези фундаментални правила", посочи още френският министър.

Атина беше разгневена от споразумение между Либия и Турция, подписано на 27 ноември, което определя морските граници между двете страни близо до гръцкия остров Крит. Гърция нарече споразумението "грубо нарушаване на международното право".

Парли заяви, че това споразумение е причина за сериозни безпокойства.

"Това споразумение излага на опасност интересите и сигурността в района. То няма никаква законова стойност и не съответства на международното право", посочи тя.