Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие днес ръководителя на правителството на националното единство на Либия Файез ал Сарадж, съобщи Франс прес и БТА.

Тази среща при закрити врата, която не фигурираше в графика на турския държавен глава, се проведе в двореца "Долмабахче", намиращ се на европейския бряг на Истанбул.

При предишната им среща на 27 ноември двамата подписаха спорно споразумение за разграничаване на морските зони и споразумение по сигурността, позволяващо евентуалното изпращане на турска военна помощ за Либия.

Второто споразумение бе внесено вчера вечерта в турския парламент, за да бъде обсъдено и ратифицирано.

Още във вторник Ердоган заяви, че Турция е готова да изпрати войски в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което е изправено пред настъплението на войските на военния лидер Халифа Хафтар към Триполи.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет и Обединените арабски емирства, регионални съперници на Турция.

Споразумението за делимитиране на морските граници бе яростно разкритикувано от няколко страни, включително от Гърция и Кипър, защото позволява на Анкара да предяви териториални претенции към обширни зони в източната част на Средиземно море, богати на въглеводороди.