Здравният министър на Франция Оливие Веран обяви, че хората, които са засегнати от придружаващи заболявания, могат да бъдат ваксинирани с ваксината на AstraZeneca ("Астра Зенека"), включително и тези на възраст между 65 и 74 години.

Миналия месец страната одобри употребата на препарата само за лица под 65 години, като се позовава на това, че липсват данни за това как възрастни хора реагират на нея.

Ваксината на Оксфорд-"Астра Зенека" се използва широко в Обединеното кралство, но няколко държави от Европейския съюз все още я ограничават за хора под 65 години, включително Германия. Регулаторът на ЕС по лекарствата го одобри за всички възрастни, но всеки член трябва да определи своя собствена политика за въвеждане.

В по-нататъшно развитие канадската комисия по имунизация в понеделник препоръча да не се дава ваксината на "Астра Зенека" на възраст над 65 години, като заяви, че данните от клиничните изследвания за тази възрастова група са твърде ограничени.

В изказване по телевизията френският министър на здравеопазването заяви, че хората с придружаващи заболявания, като високо кръвно налягане или диабет, могат да получат ваксината от кабинети на общопрактикуващи лекари, както и в болниците. Тази политика ще важи за лица над 50 години, включително и за тези на възраст от 65 до 75 години.

За хората над 75 години ще се предлага ваксината Pfizer или Moderna във ваксинационен център.

През януари френският президент Еманюел Макрон заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е "почти неефективна" за по-възрастните възрастови групи. Това твърдение беше категорично отхвърлено от британските служители, а и от учени. 

Обединеното кралство дори обмисля дали няма да е от по-голяма полза да се ваксинират възможно най-много уязвими хора по-бързо.

След заседание на Европейския съюз в петък, Макрон все пак каза, че ако това е ваксината, която му предлагат, очевидно би я взел.

Френските здравни служители се опитаха да убедят хората, че тя е също толкова безопасна и ефективна, колкото другите ваксини за Covid-19, с появата на повече данни за самата ваксина.

До този момент във Франция са поставени само 273 000 дози от "Астра Зенека" от 1,7 милиона, получени до края на февруари, сочат данни на министерството на здравеопазването.

Някои френски лекари отхвърлиха ваксината, позовавайки се на първоначалните странични ефекти при някои хора и данните от проучвания, които предполагат, че тя има минимална защита срещу леко заболяване от южноафриканския вариант на Covid , въпреки че разработчикът казва, че предпазва и от тежко заболяване.

Франция все още се бори да контролира повишените нива на инфекция в някои райони. Баровете, ресторантите и музеите остават затворени, но правителството иска да избегне поредното блокиране на страната, като вместо това прибягва до по-строги мерки в някои населени места като южния град Ница.

Трансграничният обществен транспорт е спрян, докато шофьорите могат да преминават, но само с доказателство за отрицателен тест за коронавирус.