Френски и американски дипломати ще разговарят с руски представители за изглаждане на неяснотите около примирието между Азербайджан и арменските сили в Нагорни Карабах.

Франция, САЩ и Русия са страните, членки на Минската група, създадена, за да посредничи за уреждане на конфликта.

Може да се предполага, че френските и американски представители ще искат информация от Москва за договореностите й с Анкара за създаване на наблюдателен военен център, чиято локация все още не е известна.

Руска военна делегация проведе разговори в Турция миналата седмица и обсъди параметрите на руско-турския център в Нагорни Карабах.

Засега Москва твърди, че турски военни няма да бъдат разполагани в Нагорни Карабах, а някъде в Азербайджан. Докато Анкара смята, че военните й ще бъдат дислоцирани именно в населената с арменци област.

Прекратяването на огъня, подписано на 10 ноември, спря военните действия в Нагорни Карабах и околностите. Около 2000 руски миротворци са разположени сега в областта, населена с арменци, които я наричат Арцах.

Турция обвини Армения, че окупира азербайджански земи и обеща да е солидарна с етническите турци в Азербайджан.

Анкара упреква и Минската група, че е превърнала въпроса в замразен конфликт за близо 30 години.

Парламентът на Турция одобри вчера разполагането на военни наблюдатели в Нагорни Карабах - в съвместния с Русия наблюдателен център, предаде Ройтерс.

Мандатът на турските военни е за една година като част от споразумението между Анкара и Москва за наблюдаване на договореното прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

В писмо до парламента с искане за одобрение на мандата на турските наблюдатели турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че присъствието на турските военни, а ако е нужно и на цивилен персонал от Турция, ще бъде от полза за мира и просперитета на хората, живеещи в региона и ще е необходимо за турските национални интереси.