Тестовете за COVID-19 без лекарско предписание ще станат платени от средата на октомври във Франция, обяви днес правителственият говорител Габриел Атал, цитиран от Франс прес.

Освен това в средата на септември ще започне "агитационна кампания" за поставяне на трета доза ваксина на "рисковите групи", посочи още говорителят.

"Решихме да сложим край на безплатните тестове без лекарско предписание", обясни Атал и допълни, че това е в съответствие по-специално "с избора, направен от някои наши европейски съседи".

"Редовните тестове не могат да предотвратят да попаднете в болница и да бъдете силно заразен за околните", добави той след заседание на Съвета по здравеопазването и Министерския съвет.

Решението за прекратяване на безплатното използване на тези тестове беше обявено в средата на юли от президента Еманюел Макрон.

Германия обяви подобно решение вчера с надеждата да ускори бавната кампания за ваксинация, отбелязва АФП.

Швейцария също планира да спре безплатните COVID тестове за неваксинирани хора от октомври, обяви днес правителството, очаквайки съгласие от кантоните с плана, предаде ДПА.

"Запитахме се защо обществото като цяло трябва да плаща за тестовете на хора, които се тестват по няколко пъти на месец", каза здравният министър Ален Берсе.

Прехвърлянето на разходите към обществото вече не е оправдано, заяви той и добави, че за хората с болестни симптоми тестовете ще продължат да са безплатни.

Около половината швейцарци са напълно ваксинирани. Сред 50-60-годишните нивото на ваксинация е близо 70 процента. Според Берсе все пак има голям потенциал за още ваксинации.