Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен категорично подчерта в обръщението си пред Световния икономически форум в Давос във вторник, че няма да има "безнаказаност" за руските "престъпления", предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Ние ще сме до нашите украински приятели толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Фон дер Лайен. "Ние въведохме най-строгите санкции досега, които оставят руската икономика изправена пред десетилетие на регресия, а нейната индустрия е лишена от модерни и критични технологии", добави тя.

Ръководителят на ЕК отбеляза, че европейския регион е бил "уязвим за пазарните манипулации на Путин преди една година" поради дългогодишната си зависимост от руските изкопаеми горива, но Фон дер Лайен похвали усилията на ЕС да намали зависимостта си от руския тръбопроводен газ с 80% и приветства отдадеността на блока да намали цените на газа чрез ефективно намаляване на потреблението му.

На форума в Давос Урсула фон дер Лайен също така каза, че Европа трябва да стане по-благосклонна към инвестициите и иновациите, за да получи конкурентно предимство при прехода към нулева нетна икономика и чисти технологии.

Говорейки на Световния икономически форум, тя предупреди, че Европа трябва да се погрижи да осъществи нетния нулев преход, без да се обвърже с "нова зависимост", какъвто беше случаят с изкопаемите горива. Тя настоя, че Европа трябва да се превърне в "дом на чисти технологии и индустриални иновации по пътя към нетната нула".

Шефът на ЕК също така повтори, че Законът за намаляване на инфлацията на Съединените щати "повдигна редица опасения", особено що се отнася до целенасочени стимули за компаниите, и отбеляза, че блокът работи с Вашингтон, за да намери решение за това как европейските компании, произвеждащи електрически автомобили, могат също се възползват от този американски климатичен закон.

На форума присъства и украинска делегация, а първата дама на Украйна Олена Зеленска държа реч.

Тя се обърна към елитния конклав на политическите и бизнес лидери в Давос в опит да събере подкрепа, докато страната ѝ се готви за втора година на война, съобщи ДПА.

Непредизвиканото нахлуване на Русия е травмирало семействата в цялата страна, каза Зеленска, като призова аудиторията на форума да си представи войната "през очите на хората, чийто живот е бил превърнат в хаос".

За последиците от войната за обикновените украинци тя каза: "Представете си "родителите, които плачат в интензивното отделение, докато лекарите се борят за живота на раненото им дете", или фермера, който не може да се върне да обработва земята си заради опасността от мини.

"Изправени сме пред разпадането на света, какъвто го познаваме", каза Зеленска и предупреди, че войната може да излезе отвъд границите на Украйна и да задълбочи кризите, но "единството е това, което връща мира".

"Всички ние сме вътрешно убедени, че няма такъв глобален проблем, който човечеството да не може да реши", каза Зеленска. "Това е още по-важно сега, когато агресията на Русия в Европа поставя различни предизвикателства", допълни тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Зеленска направи извода, че е "обида за човечеството и човешката природа да има масов глад".

"Всички вие сте обединени от факта, че сте наистина влиятелни", каза тя. "Но не всички от вас използват това влияние или понякога го използват по начин, който разделя още повече".

Съпругата на Зеленски заяви, че украинците "не могат да си вземат почивен ден от войната" и че "са принудени да рискуват живота си всеки ден", но заяви, че вярва, че светът ще се обедини в името на мира.

ДПА отбелязва значителното присъствие на украински официални лица тази година на форума в Давос, включително първият вицепремиер Юлия Свириденко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да направи утре видеообръщение пред форума.

Европейската комисия съобщи междувременно, че днес е отпуснала първите 3 милиарда евро от общо 18 млрд. евро помощ за Украйна за тази година. Средствата се отпускат като заем и ще послужат за изплащането на заплати и пенсии, както и за осигуряване на здравеопазване, образование и подслон, предаде БТА.

Предвижда се част от сумата да бъде използвана за възстановяване на разрушената от руския обстрел украинска инфраструктура. Украйна ще трябва да изплати заема за 35 години, като първата вноска се очаква през 2033 година. Предвижда се ЕС да покрие лихвите по този заем. Следващото плащане от 1,5 млрд. евро е предвидено за март.

Украйна се обвърза с предприемането на реформи, включително в областите на върховенството на закона и борбата с корупцията, както и в енергетиката, отбелязва комисията. В съобщението се уточнява, че отпускането на следващите части от заема ще бъде обвързано с напредъка по изпълнението на договорените условия. Пояснява се, че тазгодишната помощ за Украйна се осигурява, след като ЕК зае средства от капиталовите пазари.

От началото на войната общата помощ от ЕС за Украйна достига 49 млрд. евро, отчита комисията. Киев получи също над 78 000 тона помощи в областта на гражданската защита на приблизителна стойност над 500 милиона евро, както и военна помощ за 11 млрд. евро, се добавя в съобщението. Допълва се, че в ЕС са подслонени над четири милиона украински бежанци.