Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката.

"Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро", съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне.

"Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г.", заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен, цитира я БТА.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите.

Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии.