Урсула фон дер Лайен е кандидат за председател на следващата Европейска комисия, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел във Фейсбук.

"Урсула фон дер Лайен е доказан лидер с опит за справяне с предизвикателствата, пред които Европа е изправена. Подкрепям я и ѝ желая успех", написа Габриел, която също е в Брюксел за заседанието на Съвета по външни работи.

В Берлин председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата на своята германска дясноцентристка партия за втори мандат, което я поставя в силна позиция да спечели още пет години начело на изпълнителния орган на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

На заседание на партийното ръководство германските християндемократи подкрепиха Фон дер Лайен за свой кандидат за председател на Комисията, предаде БТА.

65-годишната бивша германска министърка на отбраната вероятно ще стане кандидат на паневропейската дясноцентристка група, Европейската народна партия (ЕНП), на конгреса в Букурещ през март.

"Вземам много съзнателно и добре обмислено решение. Бих искала да се кандидатирам за втори мандат и съм много благодарна на ХДС, че днес ме номинира за водещ кандидат на ЕНП", заяви Фон дер Лайен на пресконференция след партийната среща в Берлин.

"Трябва да се защитим от разделение отвътре и отвън. Сигурна съм, че ще имаме силата да направим това и това е задачата, която си поставям", каза още Фон дер Лайен в Берлин.

Името на Урсула фон дер Лайен се спрягаше и за ръководител на НАТО, но информацията не беше потвърдена. Според германското издание Welt am Sonntag против обсъжданата кандидатура на Фон дер Лайен за генерален секретар на Алианса се е изказал германският канцлер Олаф Шолц и заради това, че тя е от христиандемократите, които са политически опоненти на Шолц, както и заради острата й антируска позиция.

На финала на първия си мандат фон дер Лайен постави акцента върху отбранителната политика на Европейския съюз, като подкрепи идеята за нов пост на еврокомисар, който да отговаря за отбраната. ЕК ще представи и индустриална стратегия в областта на отбраната, каза на Мюнхенската конференция председателката на ЕК.

"Европа трябва да се застъпи за индустриалните си основи. Аз съм убеден трансатлантик и в същото време трябва да изградим силна Европа, а тези две неща вървят ръка за ръка", заяви Фон дер Лайен преди дни.

Фон дер Лайен би започнала втория си мандат в момент, когато Европа се фокусира върху това как да укрепи сигурността си, с Русия, която води война по границите ѝ, и възможността бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом, изброява Ройтерс.

Тя е първата жена на този пост и ръководи ЕК през пандемията от COVID-19, по време на излизането на Великобритания от блока и разрушенията след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., припомня Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия отговаря за около 32 000 служители на ЕС, както и за голяма част от политическия дневен ред на блока, посочва ДПА.

Тя беше избрана на поста от ЕП през юни 2019 г. и встъпи в длъжност през декември същата година. Мандатът на следващия председател на ЕК ще започне от декември 2024 г. и ще продължи до ноември 2029 г.