Западът не е забравил Украйна и опитите й за пробив в окупираните от Русия източни територии и не престава да оказва подкрепа. Това показат гласуваната от САЩ нова военна помощ в размер на стотици милиони долари и започналото посещение на председателката на Европейската комисия в Киев.

Урсула фон дер Лайен пристигна в ранните часове на днешния ден на необявено посещение в Украйна, съобщиха Европейският нюзрум и БТА.

При пристигането си в Киев Фон дер Лайен бе посрещната от украинския президент Володимир Зеленски.

"Има много теми, които ще представя в Киев. Правя го всеки път, когато пътувам до Украйна. Разбира се, въпросът за разширяването на Европейския съюз ще бъде на първо място в дневния ред, но също така и финансовата и военна подкрепа, въпросът за 12-ия пакет санкции (срещу Русия), например, така че имаме цял набор от теми за обсъждане. Но най-важното послание е да уверим, че ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", каза Фон Дер Лайен при пристигането си на украинска земя. 

В платформата "Екс" Фон дер Лайен написа, че е в Украйна, за да обсъдят пътя на Украйна към ЕС, финансовата подкрепа на ЕС за възстановяване на Украйна като модерна, просперираща демокрация и това как ще накарат Русия да плаща за своята агресивна война.

Фон дер Лайен и Зеленски раздадоха отличия на служители на украинските железници, които играят ролята на свръзка между Европа и Украйна.

"Украйна може да бъде горда със служителите на железниците си, тъй като те работят в изключително трудни условия", изтъкна Фон дер Лайен на церемонията по връчването на отличията.

"Искам да ви благодаря за професионализма ви", каза още председателката на Европейската комисия.

Визитата на Фон дер Лайен в Киев следва решението на САЩ да предоставят на Украйна допълнително оръжия и оборудване на стойност 425 млн. долара. 

Пакетът използва последните средства от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която е на стойност над 18 млрд., която позволи на администрацията на Байдън да закупи оръжия, а не да използва оръжейните запаси на САЩ.

Средствата по инициативата ще бъдат използвани за закупуване на боеприпаси с лазерно насочване на стойност 300 млн. долара за сваляне на руски безпилотни самолети, които ще включват муниции за ракетните установки VAMPIRE, изработени от L3Harris Technologies.

В Берлин външният министър на Украйна Дмитро Кулеба вчера призова: "Вярвайте в нас, подкрепете борбата ни". А нашата победа ще бъде и ваша победа".

Пред германската телевизия Цет Де Еф Кулеба подчерта, че макар медийното внимание към руската инвазия да отслабва, политическата подкрепа за Киев от западните партньори остава силна. Страните от Запада продължават да дават приоритет на помощта за Украйна заедно със солидарността за Израел, допълни украинският външен министър.

Кулеба благодари на Германия за системите за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, които да защитават украинските градове, и изрази надежда, че Берлин може да достави и ракетите "Таурус" на Киев. Украйна е готова да спазва исканията оръжията да не се използват извън границите на страната, каза министърът.