След 12 години под ръководството на популярния президент Саули Нинистьо във Финландия в неделя започна процесът за избор на нов държавен глава, предаде ДПА.

Общо 9 кандидати се борят на днешния първи тур, за да наследят Нинистьо, който трябва да се оттегли след два шестгодишни мандата на този пост.

Избирателните секции са отворени до 20:00 ч. местно време (18:00 ч. по Гринуич), като предварителните резултати от изборите трябва да бъдат известни тази вечер.

Не се очаква никой от кандидатите да постигне категорична победа. Ако днес никой от тях не събере повече от 50 процента от подадените гласове, двамата най-силни кандидати ще се явят на балотаж след две седмици.

След това е планирано новоизбраният президент да поеме поста от Нинистьо на 1 март.

Социологическите проучвания дават предимство на консервативния бивш ръководител на правителството Александър Стуб от дясноцентристката Национална коалиция, както и на бившия външен министър Пека Хаависто от либералната Зелена партия.

Въпреки това в последното допитване, направено от държавното Финландско радио и телевизия (Yle) преди деня на изборите, десният популистки председател на парламента Юси Хала-ахо от националистическата партия "Финландците" и Хаависто от Зелената партия получиха голяма подкрепа.