Китайският посланик в Манила беше извикан във филипинското външно министерство след два сблъсъка между китайски и филипински кораби в спорното Южнокитайско море, предадоха Франс прес и БТА.

"Ние използваме в пълна степен дипломатическите механизми, с които разполагаме. Това включва и извикването на китайския посланик, което направихме тази сутрин", заяви пред медиите говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли.

По-късно Филипините повториха призива си към Китай да спре "провокативните си действия", като предупредиха, че продължаващите опити на страната да блокира снабдителните мисии на Манила за спорен атол в Южнокитайско море може да имат "катастрофални последици", предаде Ройтерс. Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви на пресконференция днес, че в резултат на действията на Китай, който се е опитал да попречи на мисията за снабдяване в неделя, е била повреден филипински плавателен съд, но няма пострадали.

"Облекчени сме и сме благодарни, че няма пострадали филипински военнослужещи. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат никакво право да се намират в Западнофилипинско море", заяви Малая.