Най-малко 44 души бяха ранени, след като ферибот, превозващ хора от италианския остров Капри, където днес приключва тридневна среща на външните министри на страните от Г-7, се блъсна в кей в Неапол, предаде Ройтерс.

Инцидентът е станал при акостирането на ферибота на кея Беверело, което било затруднено от силен вятър, съобщиха местни медии.

Местните здравни власти казаха, че ранените пътници са били откарани в седем болници. Повечето от тях са пострадали леко и само един е в по-тежко състояние. 

На борда на плавателния съд е имало няколкостотин души, включително много чужденци. Няколко от ранените са с лицево-челюстни контузии. По време на инцидента, при пристигането на пристанището, почти всички пътници били прави и паднали от жестокия удар.

Към момента няма информация за самоличността на ранените и дали те са участвали в срещата на Г-7.

От корабната компания съобщиха, че ударът вероятно е причинен от техническа авария. Възможно е обаче и поривът на вятъра да е причинил плъзгането и следователно сблъсъка: в морето имаше вълни с височина около два метра и пориви, които обаче позволяваха навигация, предаде Sky TG24.

Бреговата охрана отговаря за разследванията и впоследствие ще представи резултатите на отдела за безопасност на корабоплаването и прокуратурата в Неапол. Основната цел е да се провери какви са причините, довели до инцидента, дали ударът е причинен от механична повреда, човешка грешка или внезапна промяна на времето и морските условия (порив на вятър или аномални вълни).