Федерални шерифи арестуваха бившия американски президент и отново кандидат за държавен глава Доналд Тръмп, съобщи CNN. Това е станало при пристигането му във федералния съд в Маями, където му бяха повдигнати 37 обвинения за незаконно съхранение на класифицирани документи, лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правосъдието. Бившият помощник на Тръмп - Уолт Наута, също е обвинен по делото и също се яви в съда. 

Шерифите са иззели всички електронни устройства на Тръмп и са му снели отпечатъци. Няма да се прави снимка, както при задържане на обвиням.

Бившият американски президент пристигна от хотела в съда с автомобил и беше придружен от своите адвокати. Очаква се Тръмп да пледира "невинен" по всички обвинения.

Поставянето под арест е част от официалната рутинна процедура, преди той да се изправи пред федерален съдия, за да чуе обвиненията. 

Освен, че даде отпечатъци, Тръмп подписа и редица документи. След като чуе обвиненията, той ще бъде освободен от ареста и ще може да напусне сградата на федералния съд.

Малко по-рано днес бившият президент на САЩ  се отправи към сградата на федералния съд в Маями в щата Флорида. Тръмп отпътува от голф клуба си Дорал този следобед, припомня БТА. 

Снимка: Getty Images

Миналата седмица самият Тръмп обяви, че е бил уведомен от администрацията на президента Джо Байдън, че е обвинен по 37 пункта във връзка с неправомерното задържане на класифицирани документи и възпрепятстване на правосъдието.

Почитатели и противници на Тръмп са се събрали в района на федералния съд в Маями.

Снимка: АР/БТА

"Днес не става въпрос за Доналд Дж. Тръмп, който е непокорен", каза един от адвокатите на Тръмп - Алина Хаба на пресконференция пред съда. "Не става въпрос за Републиканската партия. Не става въпрос за изборите през 2024 г. Става въпрос за унищожаването на дългогодишните американски принципи, които са отделяли тази страна толкова дълго време."

Хаба сравни обвинителния акт на Тръмп с "типа неща, които виждате в диктатурите".

"Това, което се прави на президента Тръмп, трябва да ужаси всички граждани на тази страна", каза Хаба. "Това не е нашата Америка."

Запитана как се чувства Тръмп, Хаба каза, че "той е непокорен" и добави, че "няма риск от бягство" и че "той преминава през процес, който се координира със Сикрет Сървис и всичко ще бъде обработено безпроблемно".

Тръмп пледира "невинен" по повдигнатите му федерални обвинения

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира "невинен" пред съдия Джонатан Гудман по повдигнатите му днес по време на съдебно заседание във федерален съд в Маями федерални обвинения във връзка с незаконно съхраняване на високо класифицирани документи, свързани с националната сигурност, след като той е напуснал Белия дом, и за това, че е излъгал федерални агенти, които са искали да приберат документите, предаде Ройтерс.

След като пледира невинен по повдигнатите му обвинения, Тръмп получи разрешение да напусне съдебната зала, без да му бъдат налагани някакви условия.

Конвоят на кандидат-президента на САЩ напусна подземния гараж на съдебната сграда и Тръмп помаха от прозореца на колата на своите поддръжници, стоящи пред сградата на съда. Някои привърженици на бившия американски лидер се опитаха да се приближат до колата му, но бяха отблъснати от служители на Сикрет сървис.

Това поставя началото на съдебна битка, която вероятно ще се разиграе през следващите месеци, докато Тръмп води кампания за президентските избори през ноември 2024 г. Експерти казват, че може да мине година или повече, преди да започне съдебен процес по случая.

Днешното изслушване бе при закрити врата. 

Снимка: АР/БТА

Това беше второто явяване на Тръмп в съдебна зала за последните месеци. През април той се призна за невинен по обвиненията на щата Ню Йорк, свързани с плащане на пари за купуване на мълчанието на порнозвезда.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, който е обвинен в федерални престъпления.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>