Най-малко за трима убити и 13 ранени съобщават властите в Одеса след руска ракетна атака през нощта, съобщиха украинските медии.

По първоначална информация срещу града са изстреляни най-малко четири ракети "Калибър" от кораб в Черно море. Силите за противовъздушна отбрана са свалили две ракети над града, съобщиха от администрацията на Одеса в Teлеграм.

Поразени са бизнес център, училище, търговска верига, ресторанти и магазини, след което в близост до бизнесцентъра е избухнал пожар.

На място са изпратени спасителни екипи и пожарникари. Местните власти предполагат, че под развалините има затрупани хора.

Над населени места в Одеска област прелитат и дронове камикадзе "Шахид".

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски приветства напредъка на украинските войски в близост до град Бахмут в източната част на страната, както и на южния фронт.

"Благодаря на всички, които сега се сражават, които защитават и изтеглят напред нашите позиции", каза Зеленски в нощното си видео обръщение. "Например, в сектора Бахмут... има движение напред в различни райони."

Той също така похвали частите на южния фронт "Таврия", като заяви, че в "условията на авиационно и артилерийско превъзходство на окупаторите има движение напред. Благодаря ви, войници! Благодаря ви за всяка крачка и всеки метър, освободен от руското зло."

Ходът на украинската контраофанзива беше потвърден и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата му в Белия дом.

В разговор с Джо Байдън той потвърди ангажимента на Алианса да продължава да оказва подкрепа на Киев. На този фон руският президент Путин коментира пред журналисти, че би водил преговори за Украйна но само, ако бъдат прекратени западните доставки на оръжия.