Разузнаването на Нидерландия е сигнализирало Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за предполагаемия украински план през юни 2022 г. да взриви газопровода "Северен поток", съобщи националният телевизионен оператор Нидерландска радиопредавателна корпорация (НОС).

В съобщението си НОС, събрала информацията с помощта на водещи германски медии, не посочва своите източници.

В него се казва, че Нидерландската агенция за военно разузнаване (MIVD) е предупредила ЦРУ за съществуването на такъв план, което е накарало Вашингтон да отправи предупреждение към Киев да не предприема нападения срещу газопровода.

През септември 2022 г. необясними експлозии повредиха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, по които се пренася газ от Русия към Германия по дъното на Балтийско море, припомня БТА. Експлозиите станаха в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете държави заявиха, че те са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Тези държави, наред с Германия, водят разследване.

Вашингтон и НАТО нарекоха инцидента "акт на саботаж". Москва обвини разследващите, че се бавят и се опитват да скрият кой стои зад нападението. Украйна отрича отговорност за него.

Нидерландската агенция за военно разузнаване не е дала още отговор на искане за коментар.