Решението е взето почти два месеца преди случаят да се превърне в обществен скандал през 2015 година (т. нар. "Дизелгейт"). Това личи от съдебен иск на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), видян от Ройтерс.

Арестуваният в събота във Флорида Оливер Шмит, който от 2014 г. до март 2015 г. е ръководил отдела на компанията за съгласуване с регулаторните изисквания в САЩ. Той е бил сред хората, информирали ръководството за "съществуването, предназначението и характеристиките" на приставката към двигатели на 27 юли 2015 г. или около тази дата, става ясно от иска на ФБР до съда в Мичиган.

"Вместо да настояват за разкриване на устройството пред американските регулатори, изпълнителните директори на "Фолксваген" разрешили то да продължи да бъде укривано", се казва в документа.

Говорител от централата на "Фолксваген" се въздържа от коментар и заяви, че компанията продължава да сътрудничи с американското министерство на правосъдието.

Скандалът "Дизелгейт" се разрази през есента на 2015 г., след като бе разкрито, че "Фолксваген" е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със софтуер за манипулиране на данните за отработени газове при тестове.

Против най-големия европейски автомобилостроител се водят наказателни разследвания. Компанията продължава да преговаря с клиенти и правителства за обезщетения.