Непроверена информация, че баварският Християнсоциален съюз излиза от десетилетния си съюз с християндемократите на Ангела Меркел предизвика краткотраен шок в германската политика, съобщават световните агенции, цитирани от bTV.

Фалшивата новина тръгна от профил в "Туитър", направен да прилича на този на местната телевизия "Хесишер Рундфунк". Там беше поместена информация, че лидерът на ХСС и вътрешен министър Хорст Зеерхофер е обявил край на партньорството с ХДС в съобщение до ръководството на политическата сила.

Минути по-късно телевизията обяви официално, че профилът е фалшив и няма нищо общо с нея.

Ханс Микелбах от ХСС определи пред "Ройтерс" информацията като "боклук" и подчерта, че той и съпартийците му искат да продължат съвместната работа с хората на канцлера.

Появата на фалшивата новина обаче е очевидно добре изчислена, защото между двете консервативни партии има сериозни търкания по темата с имигрантите.

Стигна се до положение социалдемократите, с които ХДС и ХСС управляват в голяма коалиция, да застанат зад Меркел, след като Зеерхофер обяви, че ще се противопостави на приемането на чужденци, регистрирани в други европейски държави.

Вътрешният министър от години критикува канцлера заради решението й да отвори границите на Германия за хиляди мигранти. Преди дни Меркел блокира лансираните от него промени в миграционната политика, като и в сряда разговорите между двамата приключиха без резултат, припомня ДПА.