Пред парламента министър-председателят на Гърция заяви отново, че неговото правителството не признава досегашните споразумения.

Въпреки натиска от редица официални представители на ЕС през миналата седмица Ципрас остана твърд, че ще приложи изцяло своите предизборни обещания.

Снощи Алекси Ципрас говори пред новосформирания парламент на Гърция и представи икономическия план на своето правителство, който включва отмяната на редица мерки, договорени от предишното правителство с кредиторите на страната, определяйки ги като "жестоки, разрушителни и недемократични", предаде БНР.

Неговият икономически план е разделен на две фази: първата фаза е мостово финансиране, което да покрие нуждите от ликвидност на Гърция до юни, когато Ципрас очаква да приключат новите преговори с кредиторите на страната. Въпреки че се въздържа да обясни какво точно ще представлява това мостово финансиране, Ципрас изрази оптимизъм, че споразумението може да бъде постигнато в следващите 15 дни.

Преди време гръцките власти посочиха, че мостовото финансиране не е нищо повече от правото да се емитират повече съкровищни бонове, както и връщането на Атина на печалби в размер на 1,9 млрд. евро от гръцките държавни облигации, държани от Европейската централна банка и от други национални централни банки от еврозоната.

В същото време гръцкото правителство няма да иска да получи последния транш за 7,2 млрд. евро от финансовата спасителна програма на ЕС и МВФ, който беше забавен, докато не приключи последната проверка на мисията на "Тройката" (ЕС, ЕЦБ и МВФ).

Новите гръцки власти заявиха нееднократно, че не признават "Тройката" като институция, с която да преговарят, и не желаят нейното завръщане в Атина. Вместо това гръцкото правителство ще иска да преговаря директно с ръководителите на Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ.

Варуфакис: Без Гърция, еврозоната се срутва

Ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната, неизбежно и други страни ще я последват и валутният съюз ще се срине. Това заяви вчера гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за италианската телевизия РАИ, цитирано от Ройтерс и БТА.

Варуфакис заяви, че дълговият проблем на Гърция трябва да бъде решен в рамките на отхвърляне на мерките за икономии в цялата еврозона. Той призова за нова инвестиционна програма, финансирана от Европейската централна банка.

"Еврото е неустойчиво, това е като да строиш дворец от карти: ако изтеглиш гръцката карта, останалите ще рухнат", посочи гръцкият министър.

Еврозоната е заплашена от фрагментация и разрушение, ако не приеме факта, че Гърция, и не само тя, е неспособна да плаща дълга си при настоящите условия, посочи Варуфакис.

"Бих предупредил всеки, който обмисля стратегическа ампутация на Гърция от Европа, защото това е много опасно. Кой ще бъде следващият след нас? Португалия? Какво ще се случи, когато Италия открие, че ѝ е невъзможно да остане в усмирителната риза на икономиите?", каза той.

Варуфакис добави, че италиански представители са му признали, че подкрепят позицията на Гърция, но "не могат да кажат истината, защото Италия също е застрашена от банкрут и те се страхуват от реакцията на Германия".

Борса и облигации

В същото време Атинската фондова борса отчете спад от над 4 процента четвърт час след началото на сесията, реагирайки на вчерашното изказване на Алексис Ципрас, предаде Франс прес.

Водещият индекс Athex започна търговията с понижение от 0,28 на сто до 801 пункта, но малко по-късно вече отчиташе спад от 4,20 на сто (769 пункта).

Междувременно лихвите по гръцките облигации нараснаха значително тази сутрин след решенията на рейтинговите агенции в петък и вчерашното изявление на Ципрас за бъдещата политика на правителството.

Към 09:20 часа българско време (07:20 часа по Гринуич) лихвите по 10-годишните гръцки облигации достигнаха 10,536 на сто спрямо 10,106 на сто в петък, след като по време на сесията бяха спаднали под прага от 10 процента на вторичния пазар, където се търгуват вече емитирани дългови книжа. При все това доходността им не се върна до неотдавнашните максимални стойности над 11 процента от началото на миналата седмица.

АНКЕТА: Ще приеме ли Европа гръцкия план?