Европейският парламент одобри днес макрофинансов заем от 1 млрд. евро, който трябва да помогне на Украйна да покрие част от недостига си на външно финансиране за периода 2018 - 2019 година, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА.

Евродепутатите одобриха предложение от Европейската комисия за предоставяне на допълнителен пакет макрофинансова помощ за Киев - извънреден инструмент, насочен към преодоляването на сериозни финансови затруднения в държави извън ЕС.

Поради опасения за темпа на реформите и борбата срещу корупцията в страната евродепутатите настояха ЕП, Съветът и Комисията да излязат с общо изявление относно условията, които Украйна трябва да изпълни.

В изявлението, приложено към решението, се подчертава като предварително условие за отпускане на заема, че Украйна трябва да зачита ефективните демократични механизми включително многопартийната парламентарна система, правовата държава и човешките права. Помощите от ЕС трябва да помогнат за намаляването на бедността и създаването на работни места в Украйна.

Евродепутатите настояват заемът да бъде обвързан с напредъка в борбата срещу корупцията и най-вече с изграждането на специален съд, който да съответства на препоръките на Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Комисията и Европейската служба за външна дейност трябва да следят по време на целия процес за изпълнението на условията и да направят публични заключенията си. В случай, че тези условия не са изпълнени, Комисията трябва временно да прекрати или отмени изплащането, отбелязват евродепутатите.

Резолюцията беше подкрепена с 527 гласа "за", 124 "против" и 29 "въздържали се".

След гласуването в Парламента, се очаква Съветът да одобри финансовата помощ на 26 юни.

Макрофинансовата помощ на ЕС е извънреден инструмент, насочен към преодоляването на сериозни финансови затруднения в държави извън ЕС.

Това е четвъртата поред подобна програма от началото на кризата в Украйна през 2014 година, в допълнение на други финансови помощи за страната.

Досега чрез макрофинансови програми са били отпуснати 2,8 милиарда евро.

През януари 2018 г. беше отменен допълнителният транш на стойност 600 милиона евро, тъй като Украйна не бе изпълнила необходимите условия за заема. Международният валутен фонд (МВФ) оценява финансовите нужди на Украйна през 2018 г. и началото на 2019 г. на стойност 4,5 млрд. долара (3,6 млрд. евро).

ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, а търговията с Украйна представлява 0,8 на сто от общата търговия на ЕС.