Европейският парламент съобщи, че присъжда на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2022 година, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Председателят на ЕП Роберта Мецола обяви тазгодишния носител на отличието след решение на Председателския съвет на институцията, в която участват председателят и ръководителите на политическите групи.

Тази награда е за украинците, които се сражават на място. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние, каза тя, цитирана в съобщение на ЕП.

Непредизвиканото нахлуване в Украйна от страна на Русия причинява огромни щети на украинския народ. Украинците не само се борят за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост, но и воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности "срещу един брутален режим, който се стреми да подкопае нашата демокрация, да отслаби и раздели нашия Съюз", добави Мецола.

ЕП отбелязва усилията на украинския президент Володимир Зеленски и ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска - основател на доброволческа група за медицинска помощ "Ангелите на Таира", Олександра Матвийчук - адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива "Жълта лента" и Иван Фьодоров - кмет на украинския град Мелитопол, завзет от руските сили.

Връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 14 декември в Страсбург, отбелязва ЕП.