Хладни са реакциите на отправения през почивните дни призив на американския президент Доналд Тръмп европейските съюзници да приемат и изправят пред националните си съдилища над 800 бойци на "Ислямска държава", пленени в Сирия и Ирак. Междувременно стана ясно, че задържаните бойци в Сирия няма да бъдат освободени, както заплаши Тръмп.

След години на борба с "Ислямска държава" Сирийските демократични сили, водени от кюрдите, са задържали в бежански лагери около 800 бойци на групировката, заедно със 700 техни съпруги и 1500 деца. Всекидневно в лагерите пристигат още десетки арестувани и техни близки.

Кюрдите описват ситуацията в Северна Сирия като "тиктакаща бомба", тъй като ако районът бъде атакуван, задържаните могат да избягат. Поради тази причина кюрдите призовават родните им страни да поемат отговорност за тях. Днес обаче те отхвърлиха заявеното от Тръмп вчера, че биха ги пуснали на свобода.

Берлин, Париж и Лондон водят интензивни консултации по въпроса.

Великобритания заяви днес, че чуждестранните бойци от групировката "Ислямска държава" трябва да бъдат съдени там, където са били извършени престъпленията, отхвърляйки призива на американския президент Доналд Тръмп към европейските страни да приемат обратно гражданите си, предаде Франс прес.

"Чуждестранните джихадисти би трябвало да бъдат изправени пред правосъдието съгласно адекватната законова процедура в най-подходящото съдилище. Когато е възможно, това трябва да става в района, където са извършени престъпленията", заяви говорител на министър-председателката Тереза Мей.

"Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с международните си партньори по този въпрос. Правителството ще направи всичко по силите си да гарантира сигурността на Обединеното кралство", допълни той.

Белгийският премиер Шарл Мишел е съгласувал с британския премиер Тереза Мей възможностите за обратно приемане в Европа на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД).

Мишел днес предложи държавите от ЕС да приложат единен подход, както и да бъде създадено международно съдилище за терористите на ИД, действали в Сирия и Ирак. Според него присъдите трябва да бъдат постановени "възможно най-близо" до мястото, където бойците на ИД са обкръжени от силите, подкрепяни от международната коалиция в Сирия.

Белгийският премиер направи този коментар след среща в Брюксел с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси. По-рано днес бе уточнено, че в следващите дни той ще разговаря за джихадистите с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Холандия Марк Рюте.

Германия изрази съгласие от нуждата от дела срещу сирийските джихадсти, но предупреди, че има много трудности пред организацията на репатрирането на европейски граждани от Сирия. Днес от вътрешното министерство заявиха, че всеки германски гражданин, бил се на страната на "Ислямска държава" в Сирия, има правото да се върне в Германия.

Франция засега няма да предприеме действия по призива на Тръмп, категоричен бе министърът на правосъдието Никол Белубе. Френското правителство категорично отказва да приеме обратно бойците и съпругите им. Външният министър Жан-Ив Льо Дриан ги нарече "врагове" на нацията, които трябва да бъдат изправени пред правосъдието в Сирия или Ирак.

Лондон също отхвърли апела на Тръмп. Според говорителя на премиера Тереза Мей бойците трябва да бъдат изправени пред съда на местата, където са извършили престъпленията си.

Мнението на унгарския външен министър Петер Сиярто е, че не трябва да се допуска бойците от "Ислямска държава" да се върнат в Европа, дори ако са европейски граждани.

"Мисля, че това ще е едно от огромните предизвикателства, който предстоят пред нас следващите месеци. На мнение съм, че основното ни начинание сега трябва да бъде да не им позволяваме да се върнат обратно в Европа. Едно от големите предизвикателства пред нас, европейците, е да държим маршрута през Западните Балкани затворен и да поставим препятствия по пътя, за да избегнем връщането им в Европа", каза Сиярто.

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл очаква разнородни реакции по казуса

"Няма да има един отговор. Смятам, че зависи от всяко едно правителство, защото всяко европейско правителство участва в темата по много различен начин. Има страни с висок брой на чужди бойци и страни с нисък или никакъв брой. Така че ще има различни отговори от различните правителства", посочи тя.

Правосъдният министър на Белгия Кун Генс призова вчера за европейско решение на въпроса с възможно най-малко рискове за сигурността. Той поясни, че дори да бъдат върнати в Белгия, джихадистите незабавно ще бъдат прехвърлени в затвор, защото имат задочно издадени присъди.