Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви финансов пакет от 250 милиона евро в подкрепа на Молдова по време на официалната си визата в страната, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Председателят на ЕК заяви, че Молдова, която граничи с Украйна, от 1 януари ще получи от Европейския съюз 100 милиона евро под формата на грантове (безвъзмездни средства) и заеми в размер на същата сума, за да си осигури необходимите доставки на природен газ през тази зима. Допълнителни 50 милиона евро ще бъдат отпуснати в помощ на най-нуждаещите се граждани на страната, допълни Урсула фон дер Лайен.

''Европейската солидарност с Република Молдова е непоклатима'', заяви пред журналисти в Кишинев председателят на ЕК, след като се срещна с молдовския президент Мая Санду, която е известна със своите прозападни позиции, пише АП.

''Изправени сме пред най-тежката енергийна криза от три десетилетия'', каза от своя страна Мая Санду. Тя определи като политическо изнудване решението на Русия да ограничи енергийните доставки за Молдова. Сметките на домакинствата в страната за енергия са се увеличили 6 пъти за изминалата година на фона на галопиращата инфлация.

Молдова, която е с население от около 2,6 милиона души, е изцяло зависима от руските газови доставки. Но управляващите в Москва използват тази зависимост и притискат страната, за да се откаже от прозападната си ориентация през последните години, отбелязва АП.

Русия намали наполовина доставките на природен газ за Молдова през последните седмици, предизвиквайки безпрецедентна енергийна криза в страната на прага на зимата.